De afgelopen maanden is het stil geweest in de heemtuin. In verband met het corona virus lagen de werkzaamheden stil. En was er maar beperkt toegang toegestaan.

Deze waarneming beperkt zich dan ook tot wat algemene zaken.

Met een gemiddelde temperatuur van 13,1 °C tegen een langjarig gemiddelde van 13,1 °C was de laatste maand van de lente, voor wat de temperatuur betreft, een normale maand.

De neerslag geeft een ander beeld. Mei was een zeer droge maand met een landelijk gemiddeld van 15 millimeter tegen 61 millimeter normaal. Eigen metingen gaven 23 mm aan. Door de weinige neerslag nam het neerslagtekort gemiddeld verder toe tot een uitzonderlijk hoge waarde van 162 millimeter aan het einde van de maand. Normaal is zo’n 55 millimeter.
De droogte heeft directe gevolgen voor de waterstand in de beek. Het watervalletje bij het stuwtje is tot stilstand gekomen. Ook stroomopwaarts stond de beek grotendeels droog.
Dit geeft direct het risico aan van een relatief kleine beek van c.a. 4,5 kilometer als levensader van de heemtuin. De droogte van het afgelopen jaar, de start en verwachtingen voor de rest van dit jaar, kunnen grote gevolgen hebben op de diversiteit aan flora binnen de heemtuin.

Met een landelijk gemiddeld van 324 zonuren, tegen 213 zonuren normaal, was mei ook een zeer zonnige maand. In De Bilt scheen de zon 325 uur tegen 207 uur normaal, waarmee het voor De Bilt de op één na zonnigste meimaand was sinds het begin van de metingen.

Zaterdag 22 juni kwamen de vrijwilligers voor het eerst dit jaar weer bij elkaar om op gepaste afstand onderhoud te verrichten.

Op deze dag zijn bordjes geplaatst bij diverse planten en struiken. Na een rondgang kwam ik tot de conclusie dat er bij zo’n 30 soorten bordjes zijn geplaatst die niet op de oorspronkelijke lijst voorkwamen. Deze soorten zijn in versie 0.8 ven het Excel overzicht toegevoegd.

Via deze link of Downloads in het Hoofdmenu rechts, kun je het overzicht downloaden.