De Paasheuvel is het voormalige kamphuis en kampeerterrein van de Arbeiders Jeugd Centrale (A.J.C.), gelegen op een heuvel (de Paasheuvel) aan 't Frusselt in het Veluwse dorp Vierhouten.
In 1922 werd door de A.J.C. een kale heuveltop op de heide in Vierhouten aangekocht. Dit terrein was ongeveer één hectare groot. De heuvel stond volgens de toenmalige Vierhouter bevolking bekend als “De Paasheuvel”, omdat er in vroeger tijden met Pasen vuren op de top werden gestookt.
Op en rond de heuvel werden tentenkampen ingericht waar de A.J.C.-ers gedurende hun vakantie verbleven.
In juni 1923 werd op de heuveltop het kamphuis "Paaschheuvel" gebouwd. De leden van de A.J.C. hadden het kamphuis zelf bekostigd door het plakken van zegels van twee en een halve cent (de zogenaamde Kampfondszegels).
Het kamphuis werd ontworpen door architect J.H. Mulder.
De Paaschheuvel was de trots van de A.J.C.
Margot Vos schreef er het volgende lied over:
Voor ’t donkere bosch, aan de wijde hei
Machtig beschermd en toch eindloos vrij
Tusschen de rust en het naaldgeruisch
Rijst onze woning, ons makkerhuis.
Tegenwoordig biedt de Stichting Paasheuvelgroep alleen nog groepsaccomodaties. Zij wil een sympathieke organisatie zijn die tegengewicht biedt aan de individualisering van de maatschappij. Dit doen zij door via een kampbeleving de sociale interactie en ontwikkeling van het kind te stimuleren. Het liefst lekker buiten zonder smartphone of andere tablets.
Zie hier voor meer informatie over de geschiedenis van de Paasheuvel.